Personligt Upp

Att ha tid för infall

Semester är att ha tid för infall.
Idag fick min käre make ett infall att såga ner våra enorma cypresser. Det kommer att ge oss mer yta på gavelsidan av vårt radhus så det var ett bra initiativ, tyckte jag. Det sköna med "infall" är att de inte är "planerade projekt", som förberetts noggrannt lång tid i förväg - man bara gör det man får lust till när man har tiden för det.
Själv kände jag att det var viktigaste var att vara ute  (eftersom vädret var fint) och därför passade jag på att klippa häckarna och bekämpa ogräset/mossan. Det blev en skön dag med trevligt sällskap av våra grannar som också är ute och jobbar med sina projekt. När dagen var slut var vi nöjda med det vi åstadkommit och på köpet hade vi fått mycket sol på oss och många skratt under arbetets gång. Härligt!

Sticka Upp

Stickade/virkade halsdukar(och mössor)

I detta inlägg tänkte jag berätta om (och visa) en del av de halsdukar och mössor som kommit till de senaste åren. I skapandets glädje har jag dock inte alltid skrivit ner hur jag gjorde - och därför är en del av beskrivningarna minst sagt "svävande". Använd bilderna och idéerna som inspiration och räds inte att prova dig fram  - det brukar ge det bästa resultatet!
Detta är en av mina första halsdukar, om jag kommer ihåg rätt så kom den till under vårvintern 2008. Det har blivit en riktig favorit, varm och skön och så blir man glad av färgerna!
Den stickades med två olika garner; ett svart raggsocksgarn för att göra halsduken varm och fyllig, och ett effektgarn från Järbo som heter "Tindra". Jag använde grova stickor, tror att det var strl 8/9 och la upp 28m. Sedan stickade jag resårsstickning med 4 räta, 4 aviga och fick då totalt 7 fält. Hur lång man vill ha sin halsduk är ju en smaksak - själv vill jag gärna kunna sno den två varv runt halsen, och då brukar det vara lagom att göra den så lång att den räcker från fingerspets till fingerspets, ca 160-170 cm alltså.
Detta "set" kom till våren 2011. Jag började med mössan och den virkades på följande sätt:
Garn: Raggsocksgarn   Virknål: 4,5
Lägg upp 66 lm och slut cirkeln med en sm.
Virka 3 varv med fm, därefter ett varv med stolpar.
Fortsätt så tills mössan är 12 cm.
Sedan börjar du minska enligt följande:
Virka ihop 10:e och 11:e maskan under ett helt varv
Virka sedan 1 vanligt varv
Virka ihop 9:e och 10:e maskan
Virka sedan ett vanligt varv
Fortsätt att minska på samma sätt (med en maska mindre emellan minskningarna för varje gång) tom att  du gör 3:e och 4:e maskan ihop. Därefter minskar du genom att virka maskorna 2 & 2 ihop tills 4m återstår. Dra garnet igenom maskorna och fäst änden.
Halsduken gjordes enligt samma modell (3 varv med vanliga maskor och 1 varv med stolpar). Kom ihåg att virka 1 lm vid vändningen så att inte kanten blir ojämn. Tror att jag la upp 20 lm till att börja med, men det kan du ju prova dig fram till, beroende på hur bred du vill ha halsduken. I vanlig ordning gjorde jag min halsduk ca 160-170cm lång, men det kan man ju också variera beroende på tycke och smak.
Denna halsduk är stickad i ett garn som heter "Duo". Mönstret i den skapades genom att jag (förutom 1:a och sista varvet) stickade hålvarv hela tiden: 1rm X 1 omslag, 1rm X upprepa X-X varvet ut och avsluta med 1rm. Jag tror att jag använde stickor i storleken 8/10 och att jag utgick från att lägga upp 15 maskor. När halsduken var klar så kantade jag den genom att virka en picot: Virka *3 lm, 1 st i den 1:a lm, hoppa över 1 m i kanten, 1 fm i nästa m*, upprepa *-*.
Detta "set" kom till under hösten 2010, om jag minns rätt. Både mössan och halsduken är stickade i mosstickning med 2X2 räta+ aviga. Kommer tyvärr inte ihåg stickstorleken, men skulle tippa på strl 5. Garnet kommer jag däremot ihåg, det heter "Diva" och värmer riktigt gott under iskalla vinterdagar!

Personligt Upp

Sommaren i bilder

Ja, nu är ju inte sommaren slut ännu... men jag har ändå satt mig ner för att samla ihop våra intryck och händelser så här långt. Det har ju faktiskt hunnit bli en hel del "handgripligheter" och upplevelser som vi kommer att bära med oss in i den höst som väntar, och det känns skönt...
 Psst! Om du vill se de små bilderna i större storlek är det bara att klicka på dem...
                              .           
 

Personligt Upp

Makeover!

Mina två tjejer och jag kom på att vi kunde göra en egen liten "makeover" tillsammans. Tjejerna var sugna på att slinga håret, Lilla E ville få håret ljusare och Stora E ville göra sitt mörkare. Sagt och gjort! Vi åkte iväg till affären och köpte kemikalier för projektet och sedan satte vi igång!
Det blev en riktigt rolig stund tillsammans med tjejerna. Vi delade upp våra små "makeovers", så att Lilla E hade sin på en dag, och Stora E på en annan. På detta sätt fick jag ha varje tjej "för mig själv" en stund och det var mysigt att riktigt få "rå om dem".
Eftersom jag tycker om att pilla med saker så passade det mig bra att leka hårfrisör och göra slingor, det var ju nästan som att virka kom jag på efter ett tag...
 
arbete pågår... och så här blev det...   arbete pågår...  och så här blev det ... 

Gott Upp

Underbara blåbär!

Igår tillbringade jag 1 1/2 timme i skogen, alldeles ensam. Nåja, ensam och ensam... det var ju ett antal andra personer där på jakt efter samma sak som jag, nämligen blåbär. Skogen är verkligen full av dessa godsaker just nu. Jag kunde sitta på samma plats och plocka 2-3 dl innan jag fick söka nytt ställe, buskarna fullkomligt dignar av bär - då är det härligt att plocka!
En sommar som denna, då det regnar stup i kvarten, är det lätt att tycka att det är en misslyckad semester. Men vad kan egentligen vara skönare än att sitta i en glänta, lyssna till skogens ljud och bara behöva koncentrera sig på att plocka bär? Det är verkligen att vila sinnet genom att använda händerna...
När jag kom hem och hade rensat bären kokade jag sylt enligt följande recept:
  • 2,2 liter bär hälldes i en kastrull, sedan fyllde jag på med 1 dl vatten.
  • Bären fick koka med vattnet i 10 minuter.
  • Sedan tog jag bort kastrullen från plattan och rörde ner 9 dl socker (lite i taget under omrörning).
  • Därefter satte jag tillbaka kastrullen på plattan och sylten fick koka sakta i ytterligare 10 min.
  • När detta var klart tog jag bort skum och lät sylten svalna innan jag hällde upp den i varma glasburkar.

Nu njuter vi av blåbärssylt till morgonfilen - och den sköna stunden i skogen förlängs till att räcka så länge vi har sylt kvar...

 

Virka Upp

Virkad gosedjursfilt av mormorsrutor

När Lilla E:s hängmössa var slutförd fanns det garn kvar. Jag började på måfå att virka mormorsrutor av restgarnet. Lilla E, som satt bredvid mig, bestämde att rutorna skulle fogas samman till en filt åt hennes gosedjur. Sagt och gjort, så fick det bli!
Garn: Tilda bomullsgarn      Virknål: 3
Rutor:
a) Lägg upp 4 lm, fäst till ring via smygmaska i första lm.
b) Gör 3 lm (utgör första stolpen) och gör sedan ytterligare 2 stolpar.
c) Gör 3 lm (=mellanrummet)
d) Gör 3 stolpar + 3 lm, upprepa detta ytterligare 2 ggr så att du totalt har 4 stolpgrupper
e) Länka samman med smygmaska i första stolpen.

Om du ska fortsätta i samma färg så smyger du dig fram med smygmaskor till nästa hörn och börjar på nästa stolpgrupp där. (se b)I varje hörn gör du sedan 3 lm mellan stolpgrupperna för att skapa ett nytt hörn, på kortsidorna gör du endast 1 lm mellan stolpgrupperna.
Om du ska byta färg så fäster du den första tråden och börjar med en ny i något av hörnen på samma sätt som vid b).
Jag kantade alla rutorna med svart garn och virkade då 1 varv med fm runt hela rutan. Tanken var att jag skulle virka ihop hela filten med svart garn också, men det räckte bara åt "ena hållet", så sedan fick det bli grön sammanvirkning "på längden" istället (se bild).
När jag skulle foga samman rutorna ville jag testa ett nytt sätt. Jag surfade runt lite och hittade en bra idé på följande bloggsida:
http://tispsytessie.blogspot.se/search/label/virkning?updated-max=2011-05-30T20:56:00%2B02:00&max-results=20&start=16&by-date=false 
Så här såg beskrivningen till denna form av sammanfogning ut i korthet:
Man virkar en fast maska i sidan på en ruta, och sedan en luftmaska, och sedan
en fast maska i den andra rutan (som man vill virka ihop den med) och sedan en
luftmaska, och slutligen en fast maska i den första rutan igen. Nu upprepas
detta tills man virkat ihop så många rutor man önskar.
 
Jag tyckte att denna typ av sammanfogning blev väldigt bra, ganska lös och flexibel, vilket gjorde att filten blev "mjukare". Prova gärna! När sammanfogningen var färdig slutförde jag filten med en picot runt kantenVirka *3 lm, 1 st i den 1:a lm, hoppa över 1 m i kanten, 1 fm i nästa m*, upprepa *-*.

Virka Upp

Virkad hängmössa

Lilla E (10 år) önskade sig en ny hängmössa i samma modell som jag gjorde förra året (se inlägg från 120604) . Hon följde själv med till garnaffären och valde färger för detta års variant; det blev gult, grönt och mörkrosa - riktigt läckert!
Så här gjorde jag mössan:
Garn: Tilda bomullsgarn   Virknäl: 3
4 lm, fäst till en ring genom att göra en sm i första lm
Virka 7 fm om ringen
Virka 2 fm i varje maska (=14)
Virka 2 fm i varannan maska (=21)
Virka 2 fm i var tredje maska (= 28)

Jag fortsatte att öka på samma sätt (var 4:e, var 5:e osv) tills jag hade 119m. När jag kom ner mot den gröna kanten blev jag dock lite orolig att mössan skulle bli för stor, så jag minskade in med 7m på de sista rosa varven, så att jag totalt hade 112m. Med "facit på hand" hade det inte behövts, jag kunde fortsatt med 119m (ska komma ihåg det till nästa gång!)
 
 
 
 
För att skapa ett mönster i mössan gjorde jag "hålvarv" vart 6:e varv, med start från det att ökningen till 119m var klar. "Hålvarvet" skapades genom att jag virkade stolpar i varje fm under ett helt varv.
När längden på mössan var tillräcklig (Lilla E fick bestämma!) fäste jag trådarna och mössan  var klar!
 
 
Det är härligt med sommarprojekt, det finns många stunder att utnyttja för handarbete. Denna mössa är virkad på sommarstället i Uttersberg, i bilen på väg till och från Skåne och på 93:an i Ängelholm!
 

Virka Upp

Virkad "förväntanssjal"

Denna sjal gjorde jag till min kära mor, då hon gick i pension sommaren 2012. Garnet inhandlades en het sommardag, närmare bestämt den 25/5 (läs mer om detta i inlägget "Förväntan").

Garnet är ett underbart lavendelblått lingarn (100% lin) från Marks & Kattens. Det gick åt 4 härvor till sjalen.

Sjalen:
1. Jag gjorde 64 lm med virknål nr 5
2. När jag vände tillbaka hoppade jag över 6m (för att skapa ett "hål") och virkade 3 stolpar i den 7:e maskan.
3. Sen gjorde jag 1 lm och hoppade äver 3m innan jag gjorde 3 stolpar i den 4:e maskan. Jag fortsatte på detta sätt varvet ut. Totalt blev det 13 stolpgrupper med 3 stolpar i varje.
4. När jag skulle vända gjorde jag 4 lm (för att skapa ett "hål") och sen gjorde jag nästa stolpgrupp i mellanrummet mellan de två underliggande stolpgrupperna.
5. Jag virkade på detta sätt tills sjalen var så lång som jag ville ha den (ca 170 cm)

Kanten:
Runt kanten på sjalen har jag gjort en picot. Jag fann inspiration till picot på: http://www.garnstudio.com/lang/se/video.php?id=34 där man också kan få se hur man gör i en instruktionsvideo. Så här ser Garnstudions beskrivning ut:

Virka *3 lm, 1 st i den 1:a lm, hoppa över 1 m i kanten, 1 fm i nästa m*, upprepa *-*.

För mig blev det istället 4 lm, sedan 1 fm i första lm och (då jag inte direkt hade maskor att gå efter i kanten) så fick jag "hoppa lagom" långt iväg innan jag virkade 1 fm. Jag försökte hålla picoterna rättså tätt, så att inte kanten skulle bli för stram.

Blommorna:
Jag ville dekorera ändarna på sjalen på något sätt och surfade runt på nätet efter idéer... Hittade denna sida: http://stickig.blogspot.se/2010/06/recept-pa-mina-virkade-blommor.html där jag fick lära mig hur man gjorde små blommor utifrån följande beskrivning:
Virka 5 luftmaskor
Virka 10 fasta maskor runt ringen
*Virka 2 luftmaskor
Gör ett omslag och virka 3 stolpar i nästa fm
Virka 2 luftmaskor
Gör ett nedtag och virka 1 smygmaska i nästa fm*
* till * ger ett kronblad.
Upprepa*-* tills du har gått runt ringen (5 kronblad)

Jag virkade 14 små blommor med virknål 3 och sydde sedan fast 7 blommor på vardera kortsidorna, innanför picotkanten.




Broschen:
Som avslutning gjorde jag en blomma i 3 lager som jag sydde ihop och sedan sydde fast på en säkerhetsnål så att det blev en liten brosch.

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus